Miért jó ha uszodába viszem a kutyámat?

Az úszás csak úgy mint az embereknél egy olyan komplex lemozgatás, ami minden izmot megmozgat, mindezt tehermentes környezetben, azaz az úsztatás során nem nehezedik nyomás az ízületekre. Fél óra úszás az uszodában olyan mint két óra intenzív futás. Fokozza a vérkeringést, segít az izomzat újraépítésében. Bizonyos mozgásszervi betegségeknél és műtétek után a hidroterápia az egyik leghasznosabb kezelés.

Hogyan készüljek az első alkalomra?
Ami nagyon fontos, hogy a kutya kb. 8 órával az úszás előtt ne egyen! Illetve úsztatás előtt mindenképpen legyen egészségügyi séta, azaz kakiljon a kutya! Viszonylag ritka, de már előfordult, hogy úsztatás előtt etetett kutyus bekakilt a medencébe, ha a fent említett egyszerű szabályt betartjuk, ez biztosan nem fordul elő. Ez azonnali, teljes vízcserét és medence tisztítást igényel, aminek költsége a gazdit terheli.
Amire szükség van, az a kutya oltási papirjai, mozgásszervi terápia esetén az orvosi javaslat, esetlegesen a beutaló.

Mi a különbség az uszoda és a tópart között?
Az uszodában a fél órát a kutya végig ússza. Nem jön ki a vízből folyamatos mozgásban van. A tóparton ki-be rohangál, úszik, majd megrázza magát, pihen, megáll. Ennél a mozgásnál nincsenek teljesen tehermentesítve az ízületek, nagyobb a veszélye a lesérülésnek. Az uszoda idegen környezet első alkalommal, de hosszú távon hatékonyabb formája lehet a lemozgatásnak és rehabilitációnak mint a természetes vízpart.

Elég ez a medence méret? Nem túl kicsi?
A kutyák bármekkora a medence az első néhány alkalommal csak úgy mint a vízparton ki-be szeretnének menni. Amint megtanulták a korlátokat, azt hogy ebből a vízből nem megyünk ki, teljesen mindegy mekkora méretű medencében úszik, mivel mikor egy helyben áll akkor is mozgásban van, csak úgy mint a vízilabdázók. Játékkal, tanítással ugyanolyan élményt nyújtunk a kutyáknak egy kisebb medencébe, mint egy nagyba.
A medence mérete a legnagyobb marmagasságú fajtához lett igazítva, így még az óriás testű kutyák leúsztatása is biztosított. Nagyobb medence fenntartása, nagyobb költségekkel is jár, és úgy már nem elérhető ez a kikapcsolódás minden kutyás számára.

Az én kutyám tud úszni! Miért kell a mellény?
Ez a mellény nem az életmentő funkciót látja el, sokkal inkább a kutyát irányítjuk vele. A hátulján lévő kapaszkodóval tartjuk vissza, ezzel vezetjük. A visszatartás révén még nagyobb erőkifejtésre van szüksége, még intenzívebb a lemozgatás. Rehabilitáció során a mellény plusz terheket vállal át. Azok a kutyák akik már nem akarnak kijönni a vízből hámot kapnak, vagy semmit, mert ott nem áll fenn annak a veszélye, hogy a medencéből való kiugrásnál megsérülhet a kutya.

Heti hányszor jöjjünk, ha nincs semmi baja a kutyámnak?
Ez a gazdira van bízva. Az úszást nem lehet túlzásba vinni. Csak kondicionálás esetén a heti 1 alkalommal is lehet eredményt elérni, de gyorsabb eredményhez több alkalomra van szükség. Úgy kell elképzelni mint az embereknél, ha minden nap elmegyünk úszni, sokkal hamarabb érezzük a változást fizikailag és mentálisan is, mint heti 1 alkalomnál.

Hányszor jöjjünk mozgásszervi probléma esetén?
Ez esetben is igaz hogy az úszást nem lehet túlzásba vinni. Olyan mozgásszervi problémáknál, ahol az orvos szigorú mozgáskorlátozást ír elő, de az úszás engedélyezett akár minden nap úsztathatjuk a kutyánkat és nagyon jót teszünk vele (gátoljuk az izomsorvadást, nem lassul a bélműködés, erősödik az immunrendszer, gyorsabb a rehabilitáció, serkentjük a vérkeringést, mentálisan is kikapcsolódik a kutya, stb.). Mi azt javasoljuk, hogy terápiás céllal minimum heti 2 alkalommal jöjjön a kutya, ha több alkalmat is meg tud oldani a gazdi, csak jót tesz vele.

Túlsúlyos a kutyám, úsztathatom?
A felesleges kilók leadására a legjobb megoldás az úsztatás. Kövér és nagyon kövér kutya között is van különbség. Van az az állapot, ahol már az egyéb mozgás, pl. futkározás kifejezetten káros, mert komoly mozgásszervi problémákat eredményezhet. Ilyen esetben az úsztatás lehet az egyetlen lemozgatási megoldás egy szigorú diéta mellett. Éveket nyerhetünk a jó kondi megtartásával és nagyon sokat spórolhatunk, ha időben törekszünk a megfelelő testsúly kialakításara elkerülve a különböző betegségeket, amiket a felesleges kilók okoznak.

Tiszta a víz? Meleg a víz? Milyen a víz?
A kutyák nálunk termálvízben (gyógyvízben) úsznak, melynek hőfoka 28-32 fok között változik. 2-3 naponta félig leengedve töltjük újra a medencét, friss, forró vízzel amit tartálykocsival hozunk a termálkútról. Azért csináljuk ezt, mert így a lehűlt medencét a forró termálvízzel feltöltve elérjük a megfelelő hőfokot, és a vízcsere elengedhetetlen, hogy makulátlanul tiszta legyen a medence. Emellett, egy sokkal nagyobb medencére kialakított gépészettel dolgozunk (homokszűrős, vízforgatós medencetechnika), amit folyamatosan működtetünk, hogy elbánjon a kutyákból leázó szőrrel és szennyeződéssel. Hagyományos fűtőberendezés mellett is szükséges lenne az ilyen gyakori vízcsere és úgy sokkal nagyobb költségekkel kellene számolni. A gyógyvíz jótékony hatása nem csak a mozgásszervi problémáknál jelentkezik, hanem a megváltozott, csillogó bundán, egészséges bőrön is.

Kikeféljem a kutyát uszoda előtt?
Amennyiben a kutyus 2-3 havi rendszerességgel kikefélve/megfürdetve, azaz gondozva van, felesleges uszoda előtt bármit is csinálni vele. De úsztatni csak tiszta, ápolt kutyust áll módunkban. Ellenkező esetben a kozmetikai költségek 50%-át kell felszámoljuk. Ez nem azt jelenti, hogy sáros időben, sarasan jön a kutya és úgy már nem jöhet úszni, mert természetesen leöblitjük. De elhanyagolt, bolhás, gondozatlan kutyusokat, úsztatás előtt minden esetben renbeteszünk, és ez nem része az uszodai programnak.

Megszáritják a kutyámat?
Igen! A kutya teljesen szárazon megy haza. A száritás a legnagyobb bundánál is maximum 20 perc.

Sántit a kutyám, szeretném úsztatni, hogy rendbejöjjön...
Ennek semmi akadálya, de mielőtt az első alkalmat megejtenénk a kutyát lássa egy állatorvos, lehetőség szerint mozgásszervi specialista. Erre azért van szükség mert vannak olyan problémák amiken az úsztatással csak rontunk.

12 éves a kutyám, nagyon nehezen mozog már, úsztathatom?
Igen! Idősebb kutyákkal többet pihenünk az erre kialakitott rámpán, maximálisan figyeljük, hogy mennyit bir, hogy ne terheljük túl. De az úsztatással nem ártunk neki, sőt!

Agressziv a kutyám, de szeretném úsztatni, mehetünk?
Az agresszivitás sok esetben pont jól sül el a medencébe, és egy vadabb kutyus megszeppenve gyönyörűen úszik... Inkább a félős, bizonytalan kutyusok kiszámithatatlanok. Ettől függetlenül, szélsőséges esetekben erre szakosodott kiképzőt hivunk, igy megköszönjük, ha előre informál minket a gazdi a kutya méretéről és temperamentumáról. De a kérdésre válaszolva, igen, jöhet, megnézzük, hogy elbirunk-e vele.

Szeretnék én bemenni a kutyámmal a vizbe, lehet?
A gazdikat nem szoktuk beengedni a medencébe. Amennyiben nagyon ragaszkodik hozzá, saját felelősségére, a megfelelő dokumentumok aláirása után, nagyon ritka esetben kivételt teszünk.

Bérletet szeretnénk, meddig kell lejárni?

A 10-15 alkalmas bérleteink bármeddig lejárhatók, nincs időbeni határ. A havi korlátlan bérletünk egy hónapra szól.

Kölyökkutya Klub

Csináljuk együtt! És egy kiegyensúlyozott, egészséges, okos taggal bővül a család. A kezdetektől fogva segítünk a lemozgatásban, kiképzésben, táplálkozásban. Nálunk a kölykök minden kedvezőbb áron kapnak, gyertek és legyetek klubtagok ti is! Olvass tovább...

Kölyökkutya Klub

Csináljuk együtt! És egy kiegyensúlyozott, egészséges, okos taggal bővül a család. A kezdetektől fogva segítünk a lemozgatásban, kiképzésben, táplálkozásban. Nálunk a kölykök minden kedvezőbb áron kapnak, gyertek és legyetek klubtagok ti is! Olvass tovább...

Szépségszalon

            

A tiszta kutya boldog, egészséges kutya! Éppen ezért várjuk kedvenceidet (kutya, cica, nyuszi, malac...)  kutyás központunkban, ahol szakszerű ápolással, kiváló minőségű termékekkel varázsoljuk őket gyönyörűvé. Elképzelted már, hogy egy évig nem mosol hajat, fogat, vagy nem vágod le körmödet? Szörnyű lenne, nekik is az... Olvasd tovább...

Uszoda és hidroterápia

         

Úszni, úszni, úszni! Mert fittek leszünk, mert elfáradunk, mert egészségesek leszünk, mert jó az izületeknek és mert tökéletes rehabilitáció, de most a kutyákon a sor. Egészen baba kortól várjuk őket, egy higiénikus,termálvizes, nekik kialakitott medencébe. A hidroterápia, olyan kezelés, ami a vízben mozgás jótékony tulajdonságait használja fel arra, hogy rehabilitálja és javítsa az állat mozgásszervi funkcióit. Olvasd tovább...

© Kutyauszi.hu 2012 -- Kapcsolat