„Aki nem tudja, milyen ízű a szappan, még sosem fürdetett meg egy kutyát."
Jones, Franklin P.


A tiszta kutya boldog kutya. Akinek van kutyája, az tudja, hogy nem elég csak dédelgetni őket. Hiszen nemcsak játszani, futkosni, a gazdi közelében lenni szeretnek, de ők is igénylik, hogy tiszták, csomómentesek, szépen fésültek legyenek.
Ugyan az otthoni ápolás elengedhetetlen, de nem árt, ha a kutyakozmetikus szakember is bizonyos időközönként „rendbe teszi" kedvencünket. Ez fontos az ő egészsége érdekében is.
És persze a rendszeres ápolással nemcsak a kutyának járunk a kedvébe, de mi is büszkék lehetünk egy-egy utcán elkapott elismerő pillantásra, és kedvencünket illető elismerő szóra.

Szoktatás


A kölyökszőr jó minőségű és nehezen filcesedik, de 3 hónapos kor után, már rendszeresen kell fésülgetni.
Jó, ha már az egész pici kutyust is hozzászoktatjuk a napi fésülködéshez. Fontos, hogy ez a művelet ne legyen több 5-6 percnél.
Eleinte csak puha kefével keféljük át a szőrt, hogy ne legyen kellemetlen élménye a kutyánknak, később már kell egy úgy nevezett tükrös kefe és egy fém fésű is, hogy ellenőrizni tudjuk, tényleg csomómentesre fésültük-e a kutyát.
Ha így teszünk, a kutyusunk hamar hozzászokik a fésüléshez, és a felnőtt kutyánál sem lesz gond az ápolás.
A későbbiekben elég, ha hetente alaposan átfésüljük a szőrt. Arra azonban mindig nagyon figyeljünk, hogy a szőr a bőrig ki legyen bontva, ne csak a felületet keféljük át. Hiszen ha ezt elhanyagoljuk, és nagyon csomós lesz a bunda, akkor bizony sok, hosszú és fájdalmas percet okozunk kedvencünknek. A filcesedett szőrt sok esetben sajnos nagyon rövidre kell nyírni.

Fürdetés

Nagyon fontos, hogy fürdetés előtt jól fésüljük ki a kutyát, mert a fürdetéstől jobban befilcesedik a csomós szőr.
Fürdetésnél mindig jó minőségű, a szőrtípusnak megfelelő sampont használjunk (azt is vízzel hígítva).

Fülek

Bizonyos fajtáknál fontos, hogy a fülekből el legyen távolítva a szőr, mert sokszor gyulladást okozhat!

Karmok

Ha nem kopik eléggé, az eb körme könnyen begyullad, betörik, a kutyának fájdalmas, amikor a körmein jár!
A karomvágást bízzuk inkább szakemberre - legyen az kutyakozmetikus, vagy állatorvos - a körömben lévő idegvégződések miatt!

Talpak

A talppárnák közötti szőrt rendszeresen ki kell vágatni, hiszen nyáron a toklász ragadhat bele és igényelhet állatorvost, télen a hó fagyhat be a talppárnák közé, valamint több piszkot hoz fel a lakásba.

Egészségügyi nyírás

A nemi szervek körül érdemes nyírni a szőrt, mert könnyen csomósodik, és baktériumok telepedhetnek meg rajta.
A szemek körül is rövidre nyírjuk a szőrt, mert irritálhatja a kutya szemét, gyulladást okozhat.

Fontos!

A gazdinak a védőoltások, és a féreghajtás után egész évben gondoskodnia kell a bolha, és kullancs elleni védelemről! Erre a célra már hatalmas választékban kaphatunk különböző nyakörveket, cseppeket, sprayeket. Nálunk is megvásárolhatod a www.gazdibolt.hu webáruházban.

Kozmetikánkba, csak oltásokkal rendelkező, parazitáktól mentes kutyust fogadunk!

 

Aki várja a kedvenceiteket:

Verőczey Timea                         

 

A kozmetikába előzetes bejelentkezés szükséges!

Kölyökkutya Klub

Csináljuk együtt! És egy kiegyensúlyozott, egészséges, okos taggal bővül a család. A kezdetektől fogva segítünk a lemozgatásban, kiképzésben, táplálkozásban. Nálunk a kölykök minden kedvezőbb áron kapnak, gyertek és legyetek klubtagok ti is! Olvass tovább...

Kölyökkutya Klub

Csináljuk együtt! És egy kiegyensúlyozott, egészséges, okos taggal bővül a család. A kezdetektől fogva segítünk a lemozgatásban, kiképzésben, táplálkozásban. Nálunk a kölykök minden kedvezőbb áron kapnak, gyertek és legyetek klubtagok ti is! Olvass tovább...

Szépségszalon

            

A tiszta kutya boldog, egészséges kutya! Éppen ezért várjuk kedvenceidet (kutya, cica, nyuszi, malac...)  kutyás központunkban, ahol szakszerű ápolással, kiváló minőségű termékekkel varázsoljuk őket gyönyörűvé. Elképzelted már, hogy egy évig nem mosol hajat, fogat, vagy nem vágod le körmödet? Szörnyű lenne, nekik is az... Olvasd tovább...

Uszoda és hidroterápia

         

Úszni, úszni, úszni! Mert fittek leszünk, mert elfáradunk, mert egészségesek leszünk, mert jó az izületeknek és mert tökéletes rehabilitáció, de most a kutyákon a sor. Egészen baba kortól várjuk őket, egy higiénikus,termálvizes, nekik kialakitott medencébe. A hidroterápia, olyan kezelés, ami a vízben mozgás jótékony tulajdonságait használja fel arra, hogy rehabilitálja és javítsa az állat mozgásszervi funkcióit. Olvasd tovább...

© Kutyauszi.hu 2012 -- Kapcsolat