A hidroterépia, úsztatás rendkivül hatékonynak bizonyul a viselkedészavarok kezelésében. Adott esetben az úszást lefárasztási céllal használjuk, ami a lemozgatés egyik leghatékonyabb, leggyorsabb és legegészségesebb módja. Más esetben vizi fizikoterápiával, ellazulással, relaxációval oldjuk meg a problémát. Az úsztatás önmagában is megoldást jelenthet, de nagy valószinűséggel a konzultációt követően egy összetett program kidolgozása is szükséges, ami a napi rutinra, képzésre, szocializációra, etetésre is kiterjedhet.

A legkorábban háziasított állat, a kutya kb. 15.000 éve él az ember mellett.

Az ember és a kutya közötti kapcsolat az elmúlt években nagyon megváltozott. Sok esetben kutyáinkat családtagként, barátként tartjuk, ami nem baj, de fittyet hányva arra, hogy az adott fajtának milyen pszcihológiai, fizikai szükségletei vannak ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan fejlődjön. A legtöbb kutya viselkedési zavara - ha nincsenek kifejezetten genetikai okai - erre az ellentmondásokkal teli viszonyra vezethető vissza. Az imádott eb, agyonkényeztetve, agyonetetve, kiskirályként él és közben épp az adott fajnak megfelelő tartási körülmények maradnak el. Egy kiegyensúlyozatlan, bizonytalan állapot különféle viselkedészavarokban mutatkozik meg.

Leggyakoribb problémák:

 • Félős viselkedés
 • Tárgyak, környezet megrongálása, ásás, kaparás, rágás
 • Agresszív viselkedés más kutyákkal vagy emberekkel szemben
 • Figyelemfelkeltő viselkedésforma, álandó ugatás
 • Szobatisztasági zavarok, kontroll nélküli területjelülés
 • Parancsmegtagadás, dominancia probléma

Ha a kutyánk viselkedése bármilyen szempontból nem megfelelő, vagy zavarja a családi életet, el kell gondolkodni azon hogy megfelelően tartjuk-e.

Tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket:

Figyelembe vesszük-e a fajtajelleget, az ősi ösztöneit.

A kutya falkaállat. Megfelelő helyen áll vajon a családi falka hierarchiában.

 Találkozhat-e, játszhat-e más kutyákkal

Megfelelően kifárasztjuk-e az ebet, elegendő-e a lemozgatás

Megtörtént-e a megfelelő szocializáció.

Adott fajtáknál nem csak fizikai, de szellemi lefárasztásra is szükség van, ez megtörténik-e nap mint nap.

Felmérések szerint a kutyát tartó emberek kb. fele nem elégedett kutyájának viselkedésével és azt problémásnak ítéli meg.

Ahogyan mi a viselkedésproblémát kezeljük:

 • A gazdi elmondásai alapján eldöntjük, hogy szükséges-e kiképző és/vagy állatorvos bevonása.
 • Konzultálunk szakemberekkel és együtt megnézzük a gazdi által emlitett problémát a kutyánál.
 • Megvizsgáljuk hogy a kutya viselkedészavarának esetleges pszichikai eredetű vagy stressz hatásból fakadó okainak vannak.
 • Sok esetben a lemozgatás hiánya áll a problémák hátterében, illetve az adott fajta ősi ösztöneinek hiányos ismerete, nem megfelelő tartás
 • Megvizsgáljuk a napi rutint, etetést, tartást, nevelést
 • Megtervezünk erre a célra egy, a gazda és a kutya egyéniségeihez szabott kezelési tervet, amit először a gazdival együtt végzünk, később a gazdi egyedül is alkalmazni tud.
 • Megfelelő kifárasztással, szocializációval és kiképzéssel helyreállitjuk a rendet. Tanácsot adunk az etetés és a kiegyensúlyozott napi rutin kialakitására vonatkozóan.
 • Nyomon követjük és segitünk rendbetenni a problémát.

Komoly viselkedészavarok esetén a terápia és a kezelés hosszantartó, időigényes folyamat, ami rengeteg türelmet, esetenként pszichikai megpróbáltatást és sok esetben anyagi áldozatot is igényel a kutya gazdájától. Van hogy berögzött rossz szokásokon kell változtatni, ami igen megterhelő lehet. Emellett nagyon fontos kérdés a bizalom. A gazdi bizzon önmagában, a kutyában és a terápia hatékonyságában. Bármelyik hiányában a dolog bukott ügy.

A kutya olyan mint egy tükör, ami egyszerre tükrözi hangulatunkat, gyengeségeinket, erősségeinket. Hangulati állapotunk, félelem, bizonytalanság, feszültség, disszharmónia egyaránt megjelenik az ő viselkedésében. Tudatositanunk kell, hogy milyen energiákat tükrözünk a négylábúval töltött idő alatt.

Konzultációink dijmentesek! Fordulj hozzánk bizalommal, hogy jobbak legyenek a mindennapok Neked és négylábú barátodnak!

Kölyökkutya Klub

Csináljuk együtt! És egy kiegyensúlyozott, egészséges, okos taggal bővül a család. A kezdetektől fogva segítünk a lemozgatásban, kiképzésben, táplálkozásban. Nálunk a kölykök minden kedvezőbb áron kapnak, gyertek és legyetek klubtagok ti is! Olvass tovább...

Kölyökkutya Klub

Csináljuk együtt! És egy kiegyensúlyozott, egészséges, okos taggal bővül a család. A kezdetektől fogva segítünk a lemozgatásban, kiképzésben, táplálkozásban. Nálunk a kölykök minden kedvezőbb áron kapnak, gyertek és legyetek klubtagok ti is! Olvass tovább...

Szépségszalon

            

A tiszta kutya boldog, egészséges kutya! Éppen ezért várjuk kedvenceidet (kutya, cica, nyuszi, malac...)  kutyás központunkban, ahol szakszerű ápolással, kiváló minőségű termékekkel varázsoljuk őket gyönyörűvé. Elképzelted már, hogy egy évig nem mosol hajat, fogat, vagy nem vágod le körmödet? Szörnyű lenne, nekik is az... Olvasd tovább...

Uszoda és hidroterápia

         

Úszni, úszni, úszni! Mert fittek leszünk, mert elfáradunk, mert egészségesek leszünk, mert jó az izületeknek és mert tökéletes rehabilitáció, de most a kutyákon a sor. Egészen baba kortól várjuk őket, egy higiénikus,termálvizes, nekik kialakitott medencébe. A hidroterápia, olyan kezelés, ami a vízben mozgás jótékony tulajdonságait használja fel arra, hogy rehabilitálja és javítsa az állat mozgásszervi funkcióit. Olvasd tovább...

© Kutyauszi.hu 2012 -- Kapcsolat